Kurssivalintojen tekeminen

Kurssien suunnittelu

Kurssivalintojen tekemisessä auttavat opinto-ohjaajat, mutta lukiolainen voi itse muokata valintojaan Wilman kautta läpi vuoden. Huomionarvoista on kuitenkin se, että valintoja ei pääse muuttamaan kuluvan jakson ensimmäisen viikon jälkeen. Pakolliset (vihreät) kurssit tulisi ensisijaisesti tehdä omalla koululla. Poikkeuksena ovat suomi toisena kielenä kurssit ja pienemmät uskonnot, jotka järjestetään yhteistyössä muiden Espoon lukioiden kanssa. Lisätietoa suomi toisena kielenä kursseista löytyy täältä. Soveltavia (sinisiä) ja syventäviä (punaisia) kursseja voi käydä vapaiden paikkojen puitteissa ja/tai opinto-ohjaajan luvalla myös muilla lukiolla tai korkeakouluilla.

Suunnittelualustasta (katso viereinen kuva tai avaa alapuolella oleva liite) näkee mitä kursseja olisi hyvä käydä minäkin lukiovuonna. Jos lukiosuunnitelma on enemmän kuin kolmevuotinen, tulee kurssisuunnitelmista sopia henkilökohtaisesti opinto-ohjaajan kanssa.

Tuntikiertokaavio

Tuntikiertokaaviosta näkee milloin kurssitarjottimen palkkien (1-9) oppitunnit ovat. Halutessasi voit ladata tuntikiertokaavion muistiin täältä.

Lukion tuntikiertokaavio
MA
TI
KE
TO
PE
klo 8.20 – 9.35   2     7     4     7     1  
klo 9.45 – 11.00   3     5     2     5     4  
klo 11.10 – 13.00 (ruokailu)   6     4     3     2     6  
klo 13.15 – 14.30   5     1     6     1     7  
klo 14.45 – 16.00   8     9     8     3     8  

 

Kurssien määrä suhteessa valmistumisajankohtaan

Lukio-opinnot voi suorittaa kolmessa, kolmessa ja puolessa vuodessa tai neljässä vuodessa. Lukio-opintojen suositusaika on kolme vuotta, minkä seurauksena jaksottain olisi hyvä opiskella noin 6 kurssia. Jos lukiosuunnitelma on enemmän kuin kolmevuotinen, tulee kurssisuunnitelmista sopia henkilökohtaisesti opinto-ohjaajan kanssa.

Viereiseen taulukkoon on koottu tietoa siitä, montako kurssia tulisi olla tehtynä kolmen, kolmen ja puolen vuoden tai neljän vuoden lukiosuunnitelman mukaan. Syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat 1. -2. jakson vaihteessa ja kevään ylioppilaskirjoituksen 4. jakson aikaan. Keväällä valmistuvien kurssisuoritusten (75) täytyy olla kasassa toukokuun alussa. Vastaavasti syksyllä valmistuvien kurssien tulee olla valmiita marraskuun alussa.

Halutessasi voit ladata oman taulukon opintojen aikataluttamisen avuksi  täältä.