Yleissivistävänä kouluna lukio tarjoaa sinulle erinomaisen mahdollisuuden laajentaa ja syventää peruskoulussa hankkimiasi tietoja ja taitoja. Ne ovat tarpeellisia oman henkisen kasvun, jatko-opintojen ja myöhemmin työuran kannalta. Opinnot kestävät keskimäärin kolme vuotta ja päättyvät ylioppilastutkintoon. Laaja valinnaisuus ja opetusjärjestelmän joustavuus antavat mahdollisuuden myös yksilöllisiin ratkaisuihin omien tarpeittesi mukaisesti.
Lukiokoulutuksen yhtenä tavoitteena on tukea opiskelijoiden kasvamista hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi sekä yhteiskunnan jäseniksi. Koulukasvatus nojaa arvoperustaan, jonka oivaltaminen ja sisäistäminen ovat tärkeää oman elämän, yhteiskunnan ja koko tulevaisuuden kannalta.
EYL:n koko henkilökunta on aina käytettävissäsi. Käänny rohkeasti opettajien, rehtorin tai opiskelijahuoltoryhmän jäsenten puoleen kaikissa opiskeluun liittyvissä kysymyksissä. Myös vanhemmat tutor-opiskelijat auttavat ykkösiä lukion alkuvaiheissa. Menestystä tuleville opinnoillesi!
Opiskelu luokattomassa lukiossa
Kaikkein tärkein lukio-opiskelun käyttövoima olet sinä itse, opiskelija. Opettajan työ on neuvoa ja ohjata sinua, mutta vain sinä voit harjoitella ja painaa asiat muistiisi. Onnistuminen opinnoissa vaatii taipumusten lisäksi sitkeyttä, suunnitelmallisuutta ja monesti paljonkin työtä. Se voi tuntua ajoittain raskaalta, ei millään ehtisi ja jaksaisi tehdä kaikkea kunnolla, mutta jaksa panostaa heti alusta alkaen. Se helpottaa taakkaasi myöhemmin. Hyvät opiskelutavat saavat opinnot sujumaan ja auttavat vähentämään liiallista stressiä. Seuraavista menetelmistä on monille hyötyä:
- Ole läsnä.
- Ole tehokas ja aktiivinen, tee muistiinpanoja, kuuntele, kysele.
- Mieti asioiden suhteita
- Tee itsellesi aikataulu, johon sisältyvät sekä opiskelu että vapaa-aika. Pidä
kiinni siitä. - Pidä huolta kunnostasi, fyysisestä ja psyykkisestä. Muista riittävä uni.
- Älä epäröi kysyä tukea opettajalta.
- Kiinnostu opiskeltavasta asiasta!
Vapaus ja vastuu
Päätös pyrkiä lukioon on vapaaehtoinen. Luokaton lukio on koulumuotona paljon vapaampi kuin ne koulut, joita olet aikaisemmin käynyt. Täällä sinä sekä saat päättää että joudut päättämään monista asioista itse. Tämä edellyttää aikaisempaa suurempaa vastuuta omista opinnoista. Vapauden vastakohtana ovat ne säännöt ja määräykset, joilla varmistetaan ison opiskelijajoukon asioiden hoitumista ja heidän tasaveroista kohteluaan. Osa säännöistä on tarpeen suoritettujen tutkintojen lainvoimaisuuden turvaamiseksi. Esimerkiksi poissaolojen ja palautuspäivämäärien suhteen lukiossa ei ole juurikaan joustoa.
Opiskeluvälineet ja maksut
Hanki kurssin alkuun mennessä tarvittavat oppikirjat/e-kirjat. Omat muistiinpanovälineet ja kannettava tietokone ovat välttämättömiä. Opiskelijat maksavat kursseihin sisältyvien opintokäyntien sekä retkien matka-, sisäänpääsy- ja muut osallistumiskustannukset.
Kurssitarjotin ja lukujärjestys
Uudelle lukiolaiselle tehdään ensimmäisen jakson lukujärjestys valmiiksi. Jatkossa opiskelija tekee opinto-ohjauksen tunneilla saamiensa ohjeiden mukaan itselleen lukujärjestyksen kutakin jaksoa varten. Kurssitarjottimelta näkee kaikki lukuvuoden aikana tarjotut kurssit. Pakollisissa aineissa opiskelijan on hyvä seurata oman ryhmänsä “reittiä”. Kurssi kestää yleensä yhden jakson. Opetusta voidaan järjestää joskus poikkeuksellisesti myös viikonloppuina tai hajauttaa eri jaksoihin.
Lukion oppimäärä edellyttää vähintään 75 kurssin suorittamista. Se vaatii yleensä kolme vuotta. Tällöin suoritetaan ensimmäisellä ja toisella vuositasolla vähintään n. 30 kurssia ja kolmannella n. 15 kurssia, eli 6 – 7 kurssia/jakso. Kolmen ja puolenvuoden sekä neljän vuoden opiskeluohjelmasta tehdään opinto-ohjaajan kanssa kirjallinen sopimus ja opiskelusuunnitelma. Mikäli opiskelija osallistuu syksyn tai kevään yo-kirjoituksissa vähintään kahteen kokeeseen, voi kurssien määrä kyseisessä jaksossa olla alle neljä. Opon/rehtorin kanssa neuvotellaan kaikista poikkeuksista opinto-ohjelmassa. Muualla suoritettujen kurssien hyväksymisestä lukion oppimäärään voit lukea täältä.