Opettajat

Opettajien yhteystiedot: etunimi.sukunimi@espoo.fi

Anne Alho: ruotsi, saksa, 2D ryhmänohjaaja

“Kyllä saa kun tahtoo, kyllä voi kun viitsii.”

Mottoni mukaisesti sinnikkyys ja tahdonvoima ovat aina kannustaneet minua asioissani eteenpäin. Toivon, että kaikki muutkin näkisivät ja kokisivat, että mahdottomia tehtäviä ei olekaan, jos oikein kovasti jotain haluaa. Välillä kannattaa mennä mukavuusalueensa ulkopuolelle ja haastaa itseensä, niin voi saavuttaa uusia hienoja asioita!

Harrastukset: Työn vastapainoksi voimia minulle antaa perheeni, ystäväni, lukeminen ja urheilu – liikuntana ja seuraamisena.

Andy Chen: matematiikka

Aina on aikaa vielä yhdelle pelille. Matematiikan ja fysiikan lisäksi olen kiinnostunut sotahistorian seuraamisesta HBO, Netflix, Youtube sun muista videosaiteista. Olisi kiva joskus omistaa Tesla.

Harrastukset: Videopelit, lautapelit, mangat, Magic: The Gathering

Tom Gladh: matematiikka, TVT-vastaava, 2E ryhmänohjaaja

“SGFjayB3aXRoIEVzcG9v (encoded as Base64)”

Matematiikan ope, joka yrittää löytää aikatauluunsa tilaa myös erilaisille tietotekniikan projekteille. Viimeisimpiin viritelmiin kuuluu eettisen hakkeroinnin pilotointi Espoon lukioissa. Tule ihmeessä kysymään, mikäli olet kiinnostunut tietotekniikan kursseista lukioaikana: tarjolla on esimerkiksi ohjelmointia, pelien ja sovellusten tekoa esimerkiksi Unitylla, tekoälykurssia sekä eettistä hakkerointia. Jääkiekkotaustan omaavana voin kuvailla itseäni lainaten Aku Ankkaa: “Entinen atleetti, tuleva kotletti.”

Harrastuksia: perheen kanssa oleilu, LEGOt sekä kaikenlainen käpistely (tosin nykyisin melko rajoitetulla aikataululla).

Aleksi Heinonen: Liikunta

Hämeenlinnasta kotoisin oleva ja pikkuhiljaa espoolaistunut jääkiekkovalmentaja. Iso osa ajasta menee jäähallilla Bluesin junioreita valmentaessa aamuin ja illoin. Vierumäeltä kansainväliseltä puolelta valmistunut 2017. Jääkiekko luonnollisesti lähellä sydäntä, muutakin urheilua tulee säännöllisesti seurattua.

Harrastukset: kuntosali

Laura Heinsuo: englanti

“The secret of getting ahead is getting started”. – Mark Twain

Valmistuin Tampereen yliopistosta kesällä 2020 pääaineena englanti ja sivuaineena espanja. Hain opiskelemaan englantia, sillä se on aina ollut minulle rakas ja tärkeä kieli, mutta opettajan ammatista en tietoisesti haaveillut. Opiskelujen aikana kuitenkin huomasin kuinka monipuolista ja mielenkiintoista opettajan työ on, ja se veikin mennessään. Kieltenopetuksessa parasta on vuorovaikutuksen ja kulttuurin tärkeys, kielenkäytön luovuus, sekä opiskelijoiden jatkuva kyky yllättää.

Harrastukset: Sen lisäksi että olen Netflixin suurkuluttaja, olen myös innokas true crime -fani ja kuuntelen paljon siihen liittyviä podcasteja. Rakastan luonnossa liikkumista ja eläinten kanssa toimimista.

Lauri Hellsten: fysiikka, matematiikka, 2A ryhmänohjaaja, TVT-vastaava

“If you’re not prepared to be wrong, you’ll never come up with anything original.” ∼ Sir Ken Robinson

Vuodesta 2010 lukiokentällä vaikuttanut yleisnörtti. Mielenkiinnonkohteitani ovat tieto- ja viestintäteknologia, sarjakuvat, digitaalisten opetusmateriaalien tuottaminen sekä urheilu. Opiskelin Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa sekä Teknillisessä korkeakoulussa. Lukioaikana mietin uraa diplomi-insinöörinä, ja monet lukio- ja yliopistoaikaiset opiskelukaverini päätyivätkin teknillisille aloille. Opettajan työ on kuitenkin oma juttuni, jossa on sopiva yhdistelmä autonomiaa, vuorovaikutusta, luovuutta ja itsensä jatkuvaa kehittämistä. Kursseillani pääset haastamaan itseäsi, työskentelemään ryhmissä, rakentamaan erilaisia koejärjestelyjä ja saamaan paremman ymmärryksen ympäröivästä kaikkeudesta.

Harrastukset: urheilu, fantasia ja sci-fi, tekniset härvelit, design

Marjo Inkala: englanti, ranska, 2B ryhmänohjaaja

“If at first you don’t succeed, try, try try again.” ∼ W.E. Hickson

Kuten motostani voi päätellä, arvostan sinnikkyyttä.

Harrastukset: Olen koukussa englantilaisiin poliisisarjoihin ja lempikirjailijoitani ovat Anna Gavalda ja Nick Hornby.

Suvi Isotalo, musiikki

“Life is art”

Toimin monialaisesti musiikin kentällä: sävellän, esiinnyn, sanoitan ja opetan. Opettajana pyrin luomaan kannustavaa ilmapiiriä, jossa voi etsiä omaa tapaansa ilmaista itseään ja kommunikoida musiikin keinoin.

Harrastukset: Vapaa-ajalla tanssin!

Suvi Järvenpää: englanti, espanja, 1F ryhmänohjaaja

Fail faster. No idea is made fully formed; your ideas can’t be precious; your ego can’t need protecting. Every failure is a chance to get it right.” ∼ Daniel Floyd

Olen EYL:ssä vuodesta 2014 opettanut kieli-intoilija. Kieli on elintärkeä osa elämää, se tavoittaa muut, sillä välitetään tietoa, kannetaan historiaa ja luodaan maailmoja. Mitä useampia kieliä osaa, sitä enemmän maailma on auki. Olen aina halunnut työskennellä ihmisten kanssa. Nuorena minusta piti tulla psykologi, kun taas toiset halusivat minun ryhtyvän mm. ammattihuilistiksi. Lukioikäisenä englanti vei kuitenkin mennessään, joten tieni kävi Helsingin yliopistoon opiskelemaan sitä ja espanjaa. Opettajan työssä minua innostaa yhteistyö eri tasoisten opiskelijoiden kanssa. Parasta on, kun opiskelijan saa ohjattua löytämään vastauksen itse. Kieli on väline, jonka käyttöä täytyy harjoitella aivan kuten muidenkin välineiden, joten kursseillani pääsetkin pakertamaan ja pohtimaan, kuuntelemaan ja keskustelemaan. DFTBA – Don’t forget to be awesome!

Harrastukset: laulu, elokuvat ja sarjat, lautapelit, liikunta, ruuanlaitto, huilu

Tia Jääskeläinen, ruotsi

“Enemmän tekoja, vähemmän puhetta.”

Tahtoisin nähdä enemmän konkreettisia tekoja ja vähemmän puhetta aikomuksista tehdä jotakin. Diskuteeraamistakin tarvitaan, mutta tulokset puhuvat puolestaan. Hyvät istumalihakset auttavat pääsemään parempiin tuloksiin.

Harrastukset: matkustaminen ja matkojen suunnittelu, lähes joka lomalla on päästävä jonnekin, lenkkeily.

Sissi Kangasniemi: matematiikka, biologia, 3D ryhmänohjaaja

Valmistuin Helsingin yliopistosta kesällä 2016 ja aloitin EYL:ssä vuonna 2017. Pidän työssäni siitä, että saan olla jatkuvassa vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Matematiikka ja biologia tuntuivat niin omilta, että valitsin ne opetettaviksi aineikseni hieman perinteisistä aineyhdistelmistä poiketen. Odotan opiskelijoiltani aktiivista otetta ja toivon vilpitöntä lähestymistä mahdollisten vastoinkäymisten sattuessa, koska monet asiat ratkeavat kun on rehellinen itselleen ja muille.

Harrastukset: Vapaa-ajallani viihdyn ystävieni kanssa ja matkustelen paljon, sillä haluan nähdä ja kokea aina jotain uutta. Kielten osaamisesta on ollut tässä valtava hyöty. Itselleni kielten opiskelu ei koskaan ollut helppoa, mutta lukiossa aloitettu espanja vei mukanaan ja päädyin myös opiskelijavaihtoon Espanjaan. Minussa asuu myös pieni viherpeukalo ja kotiani koristaakin moni kasvi – yllättyneet, käsi ylös.

Salla Kauppi-Pastor: matematiikka, espanja, fysiikka, äitiyslomalla 2020-21

“Taivuta polvesi. Kumarru eteenpäin. Yläruumis suorana. Käsivarret tiukasti vartaloa vasten. Muistatko nyt mitä minä olen sanonut? – En.” ∼ Tove Jansson, Taikatalvi

EYL:ssä vuodesta 2012 opettanut kielistä kiinnostunut matemaatikko.

Harrastukset: partio, kitaransoitto, koodaamisen harjoittelu

Antti Koskinen: historia, yhteiskuntaoppi, filosofia, 3E ryhmänohjaaja

“En ole tarpeeksi nuori tietämään kaikkea.”

Olen opettanut EYL:ssä vuodesta 2011. Olen erittäin innostunut aineista, joita opetan. Toivottavasti innostus tarttuu opiskelijoihin.

Harrastukset: lukeminen, koripallo ja tennis. Pidän väittelemisestä – ehkä liikaakin.

Outi Kupiainen: opinto-ohjaus (1A-C, 2A-D ja 3A-E)

“Asenne ratkaisee.”

Harrastukset: ratsastus, jooga, lukeminen
Satu Leinonen: psykologia, uskonto, 1G ryhmänohjaaja


“Jos et osaa jotain tänään, voit osata sen huomenna.”

Harrastukset: Intohimojani ovat psykologian lisäksi matkustelu ja lukeminen.

Titti Lindström: liikunta, terveystieto, 3C ryhmänohjaaja

“Liike on lääke!”

Olen toiminut EYL:ssa liikunnan ja terveystiedon opettajana vuodesta 2007. Nuorena harrastin voimistelua ja olen myös toiminut päätoimisena valmentajana ja kansainvälisenä tuomarina lajissa. Liikunnanopettajan ammatin lisäksi toisena vaihtoehtona minulla oli luokanopettajan työ. Päädyin kuitenkin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan. Harrastan monipuolisesti kuntoilua. Suosikkeja ovat hiihto, lenkkeily, spinning ja muut ryhmäliikuntatunnit sekä palloilulajeista tennis ja sulkapallo. Kuntoilun lisäksi tulee tietysti seurattua kilpaurheilua. Vanhana kotkalaisena kannatan luonnollisesti KTP:n koripallojoukkuetta ja tunnustan olevani Kaisa Mäkäräinen fani. Pidän luonnossa liikkumisesta ja rakastan merta. Tanssitaidetta katselen mieluusti ja vapauttavaa on myös itse päästä kunnolla joraamaan.

Harrastukset: Monipuolinen kuntoliikunta, tennistaitojen hiominen, luonnossa liikkuminen, leffojen katselu

Nina Luoma: kuvataide

“Sydämen pölyt
Jos roji kuvaa
tietä tämän maailman
ulkopuolella,
miksi varistella sydämen pölyjä siellä?”
∼ Minna Eväsoja

Kysyn joskus opiskelijoilta: “Miksi ihminen tekee kuvia ja taidetta?” Ihmiset tekevät taidetta, koska he haluavat kyseenalaistaa annettuja roolimalleja ja irtautua arjesta. Piristävä maalaus voi auttaa väsynyttä henkilöä jaksamaan työpäivän loppuun tai antaa energiaa ihmissuhteiden järjestämiseen. Taide kuuluu nykyisyyteen, ihan yhtä paljon, kun se on kuulunut menneisyyteenkin, historiaamme jo tuhansien vuosien ajan. Taidetta tehdään tunteiden ja ajan ikuistamisen takia. Itselleni taiteen tekeminen toimii elämisen tunteen lisääjänä sekä auttaa pohdiskelemaan erilaisia aiheita pintaa syvemmältä.

Harrastukset: pidän näyttelyitä ja näyttelyistä, tanssin, pelaan jumppapallogolfia!

Tero Mattila: historia, yhteiskuntaoppi, yrittäjyysopintojen vastaava, 3A ryhmänohjaaja

“Kaikki ovat tietämättömiä, vain eri asioista.” ∼ Will Rogers

Olen toiminut EYL:ssä vuodesta 2011. Olen kiinnostunut erityisesti tieteen ja taiteen merkityksestä historiassa. Korostan usein audiovisuaalisen kulttuurin tuntemuksen merkitystä ja pyrin myös parantamaan opiskelijoiden taitoja tulkita ja ymmärtää mediakulttuuria.

Harrastukset: musiikki eri muodoissaan, lenkkeily, elokuvat

Marko Nystrand: suomen kieli ja kirjallisuus (virkavapaalla 2020-21)

“Harjoitus antaa, mitä siihen pistää!”

Ihmisenä olemisen tarkoitus on minulle selvä: jokaisen pitää kehittää itseään mahdollisimman monipuolisesti niin pitkälle kuin vain kyvyt riittävät. Eteenpäin päästään tekemällä tosissaan – satasen juoksijaa ei tule hölkkäämällä. Samaan ajatukseen rakentuvat kurssinikin. Hyvin tehty työ palkitsee aina.

Harrastukset: musiikki, kuntoilu, pöytäkeskustelut politiikasta, kaikki taide, toiveena voittaa vielä joskus flipperin suomen mestaruus

Sonja Oikari: opinto-ohjaaja (1D-G, 2E, 3E ja 4. vuosikurssi) ja erityisopettaja, 4A ryhmänohjaaja
viestintä

“If you can dream it, you can do it.”

Harrastukset: liikunta ja lukeminen

Essi Outinen: Suomen kieli ja kirjallisuus, 1D ryhmänohjaaja 

Humans think in stories, and we try to make sense of the world by telling stories. – Yuval Noah Harari

Opiskelin Helsingin yliopistossa suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta. Opintojen pariin minut vei kiinnostus kieltä, kirjallisuutta, kulttuuria, taidetta ja kaikenlaista merkitysten rakentumista kohtaan. Eräs uusi tuttavuus kysäisi minulta taannoin, miksi äidinkielen ja kirjallisuuden opinnot ovat tärkeät. Kielellä ja erilaisilla teksteillä me rakennamme koko aineettoman kulttuurimme, luomme maailmoja ja olemme vuorovaikutuksessa. Kuinka se voisi olla olematta tärkeää?

Harrastukset: liikunta ja lukeminen

Karri Paavola: kemia, matematiikka, ryhmänohjaaja 1A

Why do we fall sir? So we can learn to pick ourselves up.

Jokaisen onnistumisen takana on suunnaton määrä epäonnistumisia. Ole rohkea ja ota ensimmäinen askel kohti epäonnistumista – ala yrittää.

Harrastukset: Golf, jalkapallo, salibandy, konsolipelit

Anna Puhakka: englanti, kansainvälisten hankkeiden pääkoordinaattori, viestintävastaava (äitiyslomalla 2020-21)

A journey is a person in itself; no two are alike. And all plans, safeguards, policing, and coercion are fruitless. We find that after years of struggle that we do not take a trip; a trip takes us.” ∼ John Steinbeck

Tarinat, luovuus ja kansainvälisyys ovat lähellä sydäntäni. Lukiolaisena halusin kirurgiksi, diplomaatiksi ja kirjailijaksi, mutta päädyinkin englannin opettajaksi, missä olenkin päässyt yhdistämään näiden kolmen ammatin parhaat puolet. Nyt olen toiminut unelma-ammatissani yli kymmenen vuotta ja harrastan lisäksi oppimateriaalien luomista sekä digitaalisia oppimisympäristöjä. Tunneillani pääsee varmasti osallistumaan erilaisiin projekteihin ja haastamaan itseään englannin opiskelijana.

Harrastukset: matkustaminen, kirjallisuus, Zimbabwen Aids Orvot Ry., hikijumpat, nörttisarjat ja elokuvat, pyöräileminen, luonto

Annele Rantavuori: uskonto, psykologia ja filosofia, 2C ryhmänohjaaja, opiskelijakunnan hallituksen ohjaaja, viestintä
“Kaikki kääntyy hyväksi, kaikki kääntyy hyväksi, kaikenlaiset asiat kääntyvät hyväksi.” ∼ Juliana Norwichlainen
Lukiossa sain hyvän keskustelijan stipendin tunnustuksena innokkaasta osallistumisesta erityisesti uskonnon, historian ja psykologian tunneilla. Pidän ihmisten kanssa toimimisesta, joten opiskelin ensin sosionomiksi, jonka jälkeen jatkoin yliopistossa uskonnon, psykologian ja filosofian opintoja. Kouluvuosina toimin aktiivisesti oppilaskunnan hallituksessa ja tukioppilaana. Siitä lähtien olenkin toiminut vapaaehtoisena monissa tehtävissä. Viime vuosina olen innostunut positiivisen psykologian voimasta ja harjoittelen hyvän huomaamista ja myönteisen näkökulman löytämistä tilanteesta kuin tilanteesta. Akkuja lataan mökillä, järven rannalla tulta tuijotellen.
Harrastukset: liikunta, vapaaehtoistyö ja kirjoittaminen
Sami Ravattinen: suomen kieli ja kirjallisuus, 3B ryhmänohjaaja

“Kirjallisuuden tulee olla kirves, joka rikkoo sielujemme jään.” ∼ Franz Kafka

Venäläiset klassikot, yhdysvaltalainen beat-kirjallisuus ja eurooppalainen taide-elokuva ovat lähellä sydäntäni. Rakastan blues- ja punkmusiikkia ja soitan myös itse aktiivisesti. Lukiolaisena olin kiinnostunut laajasti taiteista, joten päädyin lukemaan yleistä kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistoon humanistiseen tiedekuntaan. Suomen kielen ja kirjallisuuden oppiaineen tunneilla pääsee tutustumaan ihmisen jaloimpiin muistiin merkittyihin ajatuksiin, kirjallisuuden klassikoihin, joilla on nykyaikaisimpiinkin kysymyksiin pätevät vastaukset. Tutustumme myös kieleen, ensisijaiseen työvälineeseemme, jolla rakennamme maailmaa. Tämän armottoman puuhastelun sivutuotteena syntyy sivistynyt abiturientti, joka ei ole pelkuri elämän edessä.

Harrastukset: lukeminen, kitaran soitto, matkustaminen, elävä musiikki ja luova kirjoittaminen

Vesa Riihisalo: biologia ja maantieto

“I would rather have questions that can’t be answered than answers that can’t be questioned.”  – Richard Feynman

Esitä kysymyksiä, ole utelias. Tällaisia oppeja olen yrittänyt 20-vuotisen opettajataipaleeni aikana korostaa opiskelijoilleni vaihtelevalla menestyksellä. Maailma ei ole koskaan valmis, eikä ole ihminenkään. Oma luontoharrastus jalostui aikanaan ammatiksi, pienen “hakemisen” jälkeen päätin ryhtyä bilsan opettajaksi, mitä päätöstä ei ole tarvinnut katua. Sisäinen motivaatio ja palo opetustyöhön on säilynyt läpi vuosien, sillä opettaminenkin on oppimista. Se on matka, jossa maaliin ei tulla koskaan.

Harrastukset: Työn vastapainoksi harrastan monipuolisesti liikuntaa. Pelaan jalkapalloa ja lenkkeilen, lumiseen aikaan hiihdän ja käyn punttisalilla. Rakkaimmat harrastukset liittyvät kuitenkin luontoon, lintuharrastuksen lisäksi tykkään vaeltamisesta sekä koti- että ulkomailla.

Jytte Sakki: suomen kieli ja kirjallisuus

“Aina voi kellua.”

Ensin rakastuin viivaan. Sitten viivat ryhmittyivät kirjaimiksi ja kirjainten lumo vei mennessään. Niillä voi saada aikaan vaikka mitä: vaikkapa halata, huvittaa, ravistaa, ohjata, satuttaa tai vapahtaa. Mitä sinä teet kirjaimilla tänään? Ei tytöstä tullutkaan arkkitehti – tuli äikän ja kirjallisuuden maikka sekä kolmen lapsen äiti. Hyvä niin! Horisontti on rauhoittavin viiva – sitä kohti!

Harrastukset: mieheni kanssa merille karkaamisen lisäksi uiminen, pyöräily, kivien keräily ja pihalla kasvien hautaaminen metsäkauriiden ja jänisten ruuaksi, ja ihan parasta on, jos kellunnan (uimarenkaalla tai veneellä) vielä yhdistää hyvän kirjan lukemiseen.

Jaana Schulman: ruotsi, 1E ryhmänohjaaja

“Ei se mennyt niin kuin Strömsössä.”

Sanontahan tulee life style – ohjelmasta, joka on kuin illuusio pirteän hyväntuulisesta paratiisista, jossa nikkaroidaan, laitetaan ruokaa ja nautitaan luonnosta. Itselleni Strömsö on lähinnä tavoiteltava mielentila ja elämäntapa, kaikkea voi kokeilla ja epäonnistua saa. Oheinen kuva on otettu kyseisen ohjelman kuvauspaikalta – tuona päivänä kaikki meni niin kuin Strömsössä. Kieltenoppimisessa on kyse samankaltaisesta mielentilasta, omiin virheisiinsä voi suhtautua pilke silmäkulmassa ja usein on turvauduttava useampiin ottoihin. Professori Janne Saarikiveä lainaten, “jos haluaa oppia puhumaan kieliä, keskeinen periaate on nolous. Pitää vain ruveta änkyttämään kieltä kaikille vastaantulijoille.” Itselleni kielet ovat avaimia musiikin, elokuvien ja kulttuurien maailmoihin – opettele uusi kieli niin opit uuden tavan katsoa maailmaa. 

Harrastukset: lukeminen ja kaikenlainen puuhastelu

Henri Wik: historia, yhteiskuntaoppi, filosofia, 1C ryhmänohjaaja

“Kaikki, minkä olen oppinut filosofiasta ja moraalista, olen oppinut sen jalkapallokentältä.”– Albert Camus

Olen jalkapallohullu historioitsija, joka katsoo maailmaa filosofisen yhteiskuntatieteilijän silmin. Ensivisiitti EYL:ssä tapahtui vuonna 2013. Pidempijaksoisesti olen ollut talossa vuodesta 2019. Joukkuepeli toimii kentällä ja oppitunneilla parhaiten silloin, kun se jättää tilaa yksilön luovuudelle.

Harrastukset: (Penkki)urheilu, lukeminen ja lautapelit.