Kansainvälisyys

Aktiivinen kansainvälinen toiminta Espoon yhteislyseon lukiossa pyrkii tekemään opiskelijoista kielitaitoisia ja vastuuntuntoisia maailmankansalaisia, jotka pärjäävät erilaisissa tilanteissa maailmalla, haluavat vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin ja suhtautuvat vieraisiin kulttuureihin suvaitsevaisesti. Lukiomme on myös virallinen YK-koulu ja meillä on tarjolla paljon globaaleja asioita käsitteleviä kursseja, joiden avulla voit tutustua mm. vapaustaisteluihin kautta historian sekä  YK:n ja yhteistyökumppanimme Zimbabwen Aids Orvot Ry:n toimintaan. Espoon yhteislyseon lukiossa voit myös suorittaa Maailmankansalaisen kypsyyskokeen, josta YK-liitto myöntää diplomin. Espoon yhteislyseon lukio on saanut EU:n Erasmus+ -projektin myöntämää rahoitusta Opi, vaikuta ja innosta (OVI) -hankkeeseen, jonka puitteissa on tarkoitus kehittää teemaopintokurssitarjontaa kansainvälisempään ja yhteiskuntavaikuttavampaan suuntaan. Opettajat liikkuvat vuosina 2019-21 ympäri Eurooppaa koulutuksissa ja kouluvierailuilla jakamassa osaamistaan.

Lukiostamme tehdään vuosittain eniten matkoja ulkomaille muihin Espoon lukioihin verrattuna ja pidämme kansainvälistymistä yhtenä päätavoitteistamme. Opiskelijat sekä opettajat ovat seikkailleet aina Antarktikselta Zimbabween asti! Lue lisää EYL:n opintomatkoista kansainvälisyysblogissamme ja tule rohkeasti mukaan toimintaan: Maailmankansalaiset.wordpress.com

Maailmankansalaisuus ja malli-YK-konferenssi New Yorkissa

Haaveiletko tulevaisuudestasi kansainvälisten tehtävien parissa? Espoon yhteislyseon lukio tarjoaa hienon mahdollisuuden oppia kansainvälistä yhteistyötä ja vaikuttamista autenttisessa ympäristössä. Jo vuodesta 2015 järjestetty englannin ja yhteiskuntaopin yhteistyökurssi vie valitun ryhmän opintomatkalle New Yorkiin helmi-maaliskuussa, missä delegaatio osallistuu kansainväliseen malli-YK-konferenssiin (NHSMUN). Kokemuksesta on paljon hyötyä tulevaisuuden jatko-opintoja suunnitellessa ja uravalintoja tehdessä (kurssit: ENA14 ja YH09). EYL:n delegaatio on palkittu jo monena vuonna työstään malli-YK-konferenssissa: 2016 Outstanding Achievement by a Foreign Language Delegation ja 2019 Award of Merit sekä Research and Preparation Award of Excellence.

Konferenssi pidetään ensi vuonna 28.2. – 2.3.2020

Shanghain leirikoulu

EYL:n ystäväkouluun Shanghaissa Kiinassa, Gaoqiao High School, on järjestetty leirikoulu keväisin vuodesta 2016 lähtien. Leirikouluvaihdossa pääset tutustumaan kiinalaiseen kulttuuriin ja historiaan viikon mittaisen leirikoulun aikana Shanghaissa. Majoitut oman vaihtoparisi perheen luona. Isäntäkouluun tutustumisen lisäksi päivisin käydään upeilla nähtävyyksillä ja vieraillaan esimerkiksi museoissa yhdessä kiinalaisten opiskelijoiden kanssa. Virallisen ohjelman ulkopuolella vietät aikaa vaihtoparisi, isäntäperheesi ja muiden osallistujien kanssa. Majoitat vastaavasti myös shanghailaisen opiskelijan luoksesi viikoksi ja tutustutat hänet suomalaiseen elämään. Leirikoulumatka, isännöiminen ja näihin valmistautuminen vahvistavat englannin kielen osaamista ja antavat valmiuksia kartuttaa maailmankansalaisen taitoja. Kurssi sisältää myös kirjallisia ja suullisia töitä englanniksi.

Tiedettä Cernissä, Sveitsissä

Espoon yhteislyseon lukion CERN-tiedeopiskeluprojekti on toteutetaan joka toinen vuosi yhteistyössä muiden lukioiden kanssa (FY10). Projektin aikana perehdytään modernin fysiikan tutkimuskohteisiin ja ajankohtaisiin löytöihin sekä vieraillaan fysiikan tutkimuslaitoksissa Suomessa. Tiedeopiskeluprojekti huipentuu viikon mittaiseen tiedeleiriin Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuslaitos CERN:ssä, joka sijaitsee Sveitsin Genevessä.

Taidetta Ranskassa

Opinto- ja kulttuurimatkalla tutustut Pariisin tärkeimpiin nähtävyyksiin ja museoihin (esim. Louvre, Musée d’Orsay, Musée du Quai Branly) ja käytät ranskan kieltä esimerkiksi ravintoloissa ja metroasemilla. Kurssiin kuuluu ennakkotehtävä, jossa perehdytään muutamaan merkittävään, ennalta valittuun taideteokseen. Teokset esitellään muulle ryhmälle museoissa paikan päällä. Lisäksi jossain nähtävyyskohteessa luonnostellaan omia piirroksia.

Kulttuurimatka Tukholmaan

Toukokuinen kulttuurimatka on lukion kakkosvuositason A-ruotsin lukijoille tai B-ruotsin pakolliset kurssit suorittaneille opiskelijoille suunnattu projekti, jossa opiskelijat tutustuvat ruotsalaiseen ja ruotsinsuomalaiseen kulttuuriin ja kulttuuri-ilmiöihin. Museokäyntien (mm. Tekniska museet) lisäksi käymme teatterissa ja osallistumme Konst i Tunnelbanan-kierrokselle. Matkan tarkoitus on edistää ja syventää opiskelijoiden ruotsinkielen taitoja, tutustuttaa heidät erilaisiin kulttuuri-ilmiöihin sekä innostaa ja motivoida heitä ruotsinkielen opinnoissaan. Tarkoitus on päästä kosketuksiin “elävän” riikinruotsin ja kulttuurin kanssa. Kurssin pohjavaatimuksena on, että kurssit BA02-05 on hyväksytysti suoritettu.

Historiamatka Berliiniin

Espoon yhteislyseon lukio järjestää vuosittain historiamatkan Berliiniin yhdessä Leppävaaran lukion kanssa. Kurssille valitaan hakemusten perusteella kymmenkunta opiskelijaa molemmista lukiosta. Kurssille osallistuvat opiskelijat kokoontuvat muutamia kertoja yhteen ennen matkaa syventämään tietojaan Saksan 1900-luvun historiasta. Jokainen opiskelija valmistelee esitelmän natsi-Saksaan, kylmään sotaan tai kylmän sodan jälkeiseen aikaan liittyvästä aiheesta. Matkaa edeltävissä kokoontumisissa katsotaan myös Berliinin historiaan liittyvä elokuva tai dokumentti. Lisäksi opiskelijat saavat luettavakseen opettajien kokoaman lukupaketin Berliinin historiasta. Berliinissä vierailemme mielenkiintoisissa museoissa ja historiallisilla tapahtumapaikoilla. Aikaisempina vuosina olemme vierailleet mm. Sachsenhausenin keskitysleirillä, DDR-museossa, Stasi-vankilassa, toisen maailmansodan aikaisissa pommisuojissa ja Checkpoint Charlien Muurimuseossa. Lisäksi olemme tehneet pitkän kävelykierroksen, jolla olemme käyneet muun muassa Itä-Berliinin Alexanderplatzilla, Holokausin muistomerkillä, kirjarovioiden polttopaikalla ja Hitlerin bunkkerin päälle rakennetulla parkkipaikalla. Iltaohjelmastakin yritämme tehdä mahdollisimman mielenkiintoista: menneinä vuosina olemme käyneet esimerkiksi katsomassa Bundesliga-jalkapallo-ottelun Berliinin Olympiastadionilla ja katsomassa Death of Stalin -elokuvan ulkoilmaelokuvateatterissa.

Espanjaa Segoviassa

Leirikouluvaihdossa (EAB310 / TO03) pääset tutustumaan espanjalaiseen kulttuuriin ja historiaan viikon mittaisen leirikoulun aikana Segoviassa. Majoitut oman vaihtoparisi perheen luona ja opit espanjaa aidossa ympäristössä. Päivisin käydään upeilla nähtävyyksillä ja vieraillaan esimerkiksi museoissa lähinnä muiden suomalaisten opiskelijoiden kesken, ja virallisen ohjelman ulkopuolella vietät aikaa vaihtoparisi, perheen ja muiden osallistujien kanssa. Majoitat vastaavasti myös espanjalaisen opiskelijan luoksesi viikoksi ja tutustutat hänet suomalaiseen elämään. Kurssi sisältää myös kirjallisia ja suullisia töitä espanjaksi tai englanniksi.

Taksvärkkipäivä järjestetään perjantaina 14.5. zimbabwelaisen kummilapsen koulunkäynnin turvaamiseksi

Perinteinen päivätyökeräys järjestetään Espoon yhteislyseossa perjantaina 14.5. Tavoitteenamme saada kokoon zimbabwelaisen kummilapsemme 9-vuotiaan Michaelin tämän vuoden koulumaksut (420,-) pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme Zimbabwen Aids Orvot ry:n kautta. Pienen suomalaisen yhdist
Lue lisää
Kuva opiskelijoista pöydän ääressä, maskit naamalla työskennellen.

Koronavuosi 2020 muutti Eylin kansainvälistä toimintaa – muutama matka toteutui ja etäyhteyksiä viriteltiin

Vuodesta 2020 tuli koronan takia monin tavoin toisenlainen ja tämä näkyi myös Eylin kansanvälisyyteen liittyvässä toiminnassa. Alkuvuodesta ennen pandemiaa ehdimme kuitenkin toteuttaa muutamia suunniteltuja projekteja.  Helmikuussa kahdeksan opiskelijan delegaatio osallistui malli-YK-
Lue lisää
Tytöt seisovat lähekkäin hiekkarannalla.

Vaihto-oppilas Helen nautti Eylin hyvästä ilmapiiristä ja oppi käyttämään sähköisiä oppimisympäristöjä

Hei!  I’m Helen Hansen, the exchange student you may have heard of.  I am 15 years old and half Polish, half German, but I live in Bremen, Germany. I came here at the end of August and joined classes at EYL until the Christmas holidays.  One thing I was surprised about was the q
Lue lisää
Kuvassa opettajan kone, jossa näkyvillä alumnin esitys. Koneen takaa näkyy opiskelijoita maskit suun edessä.

Eylin EtäAlumnipäivässä kiinnostusta herätti erityisesti opiskelu Australiassa!

Perjantaina 6.11 vietettiin EYL:n EtäAlumnipäivää. Koska esitykset pidettiin etäyhteyksien kautta, saimme vieraaksemme alumnin jopa Australiasta saakka! Alumnit olivat valmistaneet diaesitykset todella hienosti ja kattavasti. Esitykset olivat monipuolisia ja mielenkiintoisia. Alumnit
Lue lisää