
Elle ja Kevin etäopetustanssiharjoittelun pyörteissä.
Vuonna 2021 olisi wanhojen tansseja pitänyt tanssia perinteiden mukaan 14 päivä helmikuuta, niin kuin edellisinäkin vuosina ollaan tehty. Kuitenkin valitettavasti penkkaritkin jouduttiin perumaan, eikä wanhojen tanssejakaan ollut mahdollista järjestää corona-viruksen takia. Tulevasta tanssipäivästä ei ole vielä varmaa tietoa. Jos vaan mahdollista on, tanssit järjestetään joko huhti- tai toukokuussa. Tavoitteena on, että pääkaupunkiseuden lukiot järjestäisivät juhlapäivän samaan aikaan.
Hankalasta tilanteesta huolimatta monista videoista näkyi, että tanssien perusaskelia oltiin opittu jopa näin etäopetuksella.
Liikunnanopettajien Aleksi Heinosen ja Titti Lindströmin mielestä tilanne on opiskelijoiden kannalta erittäin harmillinen. Wanhojen tanssit on perinteisesti todella suosittu liikunnan kurssi lukiossa ja toimii myös mukavasti II-vuosikurssin yhteishengen vahvistajana. Opiskelijat ovat yleensä kurssilla mukana hyvin motivoituneina ja odottavat innolla Wanhojen tanssien juhlapäivää. Opettajan näkökulmasta Wanhojen tanssit ovat yksi mukavimmista kursseista vetää.

Liikunnanopettajat näyttävät liikkeitä etäyhteyden välityksellä kodeissa harjoitteleville opiskelijoille.
Epävarmasta tilanteesta huolimatta harjoitukset aloitettiin syksyllä entiseen tapaan. EYL:ssa otettiin harjoittelussa jopa hieman varaslähtöä ja harjoitukset aloitettiin jo poikkeuksellisesti 2-jakson aikana. Kurssille ilmoittautuneet piti jakaa kahteen ryhmään harjoittelun ajaksi. Lisäksi harjoittelu tapahtui maskit kasvoilla ja hanskat kädessä. Joulukuun alussa lukiot joutuivat siirtymään etäopetukseen, jolloin myös wanhojen harjoituksia jatkettiin meetin välityksellä. Monille tämä järjestely on tuottanut vaikeuksia oppia tansseja ilman paria.
Opiskelijat ovat yleensä kurssilla mukana hyvin motivoituneina ja odottavat innolla Wanhojen tanssien juhlapäivää.
Liikunnanopettajat opettivat tanssiaskelia tosiaan etänä meetin välityksellä. Harva uskaltautui laittamaan kameraa päälle opetuksen aikana. Classroomissa tuli myös palauttaa pieniä videon pätkiä itsestä tanssiharjoitusten edetessä. Hankalasta tilanteesta huolimatta monista videoista näkyi, että tanssien perusaskelia oltiin opittu jopa näin etäopetuksella. Katso eylin sivuilta esimerkki opiskelijoiden tanssivideosta.
Harjoitteluvideonsa viestintätiimille antanut Elle kuvailee erikoista tansseihin valmistautumista näin: – Etänä on ollu vähän haastavaa harjoitella, koska ei oo paria ja opetus tapahtuu etänä. Liikunnanopettajien etäopetuksen ja Classroomissa olevien videoiden perusteella tulee yrittää oppia ensin liikkeet ja muodot, joita haastava hahmottaa. Silti liikkeet on aika hyvin saatu jo haltuun!
Jos vaan mahdollista on, tanssit järjestetään joko huhti- tai toukokuussa. Tavoitteena on, että pääkaupunkiseuden lukiot järjestäisivät juhlapäivän samaan aikaan.
Tilanne on siis todellakin se, että opiskelijat harjoittelivat liikkeitä kotona yksin ilman omaa paria. Etäilyn jatkuessa päädyttiin kuitenkin etsiskelemään varsinaisen tanssiparin lisäksi harjoitteluparia. Liikunnanopettajat ovat yrittäneet pitää positiivista henkeä yllä ja lupailleet, että tekevät kaikkensa, jotta nuorille saadaan järjestettyä poikkeavista olosuhteista huolimatta ikimuistoinen tanssijuhla.
Videolla Ellen kanssa tanssahteleva Kevin kertoo parin etsinnästä: – Kavereiden keskuudessa löyty pari ja kävin kysymässä! Etäharjoituksissa pyysin taas hyvän kaverin joka tanssii myös niin tanssimaan kanssani harjoitusvideot. Wanhojen tansseja oli aluksi vähän turhauttavaa harjoitella, mutta heti kun sai parin kenen kanssa tanssia niin helpottui harjoittelu huomattavasti!
Liikunnanopettajat ovat yrittäneet pitää positiivista henkeä yllä ja lupailleet, että tekevät kaikkensa, jotta nuorille saadaan järjestettyä poikkeavista olosuhteista huolimatta ikimuistoinen tanssijuhla.
Hankalasta tilanteesta johtuen tänä vuonna ohjelmistossa on hieman normaalia vähemmän tansseja. Muuten toki juhla pyritään järjestämään aikaisempien vuosien tapaan. Wanhat ovat perinteisesti esittäneet tanssejaan lukion lisäksi myös yläkoululle, alakouluille sekä vierailleet vanhusten palvelutalossa. Näillä näkymin tämän tyyppiset toiminnot jäävät tänä vuonna pois.
Oli tilanne mikä vaan, niin opiskelijoiden omasta tanssista ei luovuta. Oma tanssi on opiskelijoiden itsensä laatima koreografia, johon tanssijuhla päättyy. Omaa tanssia on ollut suunnittelemassa muutamia aktiivisia opiskelijoita, jotka ovat sitten menneet koululle ja opettaneet oppilaille meetin välityksellä oman tanssin liikkeitä. Heidän mielestä opettaminen meetin välityksellä on ollut vaikeaa, sillä ei pysty näkemään, että oppivatko oppilaat liikkeitä vai eivät. Kaikesta huolimatta oma tanssi on ihan hyvällä mallilla ja saadaan varmasti esityskuntoon.
Wanhojen tansseja oli aluksi vähän turhauttavaa harjoitella, mutta heti kun sai parin kenen kanssa tanssia niin helpottui harjoittelu huomattavasti!
Opiskelijoiden mielestä tanssien siirrolla on myös hyvät puolensa, sillä keväämmällä on lämpimämpää ja saa kivempia kuvia kavereiden kanssa. Tämä on oikea asenne – hyvä kakkoset! Ei anneta koronan masentaa, vaan viekää homma sisulla maaliin.
Viestintätiimin Anna Hämäläinen ja liikunnanopettaja Titti Lindström