EYL sai 4.11.2020 etäyhteyden välityksellä vieraakseen Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Tony Pietilän. Pietilä kertoi opiskelijoille suomen kielen ja kirjallisuuden “Tekstit ja vaikuttaminen” -kurssilla työstään urheilutoimittajana ja opiskelijat olivat myös etukäteen valmistelleet hänelle kysymyksiä.
Pietilä kertoi, että journalismia voi opiskella Suomessa ainakin Jyväskylässä, Tampereella sekä Helsingissä. Itse hän päätyi alalle työharjoittelujakson kautta. Nykyisin hän tekee työtä freelancerina. Työ on pääosin kaksivuorotyötä, ja työpäivät saattavat usein venyä pitkiksi, koska lehti luonnollisesti menee painoon vasta yöllä. Toimittajan työssä työvuoroja on kuitenkin paljon erilaisia: “pikavuoroissa” toimittajat tekevät uutisia lyhyiden kansainvälisten sähkeiden pohjalta, ja toisinaan tehdään myös useampia päiviä kestäviä juttukeikkoja. Pietilä kertookin, että tekemistään juttukeikoista hänen mieleensä jäi erityisesti Juhani Tammisen haastattelu, jossa yhteen kysymykseen saattoi tulla vastaukseksi 20 minuutin katkeamaton puhetulva.
Pietilä listaa työn parhaimmiksi puoliksi onnistuneet lehtijutut ja huonoimmiksi puolestaan työvuorot, joihin ei aina itse pysty vaikuttamaan. Työtä tehdään tälläkin hetkellä koronan takia paljon puhelimen välityksellä, koska Sanomatalo on toistaiseksi kiinni. Korona on siis vaatinut paljon sopeutumista myös toimittajilta. Haastavaa työssä saattaa toisinaan Pietilän mukaan olla myös otsikoiden keksiminen – etenkin kun nykyjournalismissa haetaan verkon puolella usein klikkiotsikoita, jotka houkuttelevat lukijoita nettisisältöjen pariin. Usein toimittajan keksimä otsikko ei ole se, joka lehteen päätyy.
Juttuja tehdään Ilta-Sanomissa verkon lisäksi monille eri alustoille, esimerkiksi viikkolehteen (Urheilu-lehti). Jotkut urheilutoimittajat pääsevät tekemään myös podcasteja, joiden tekemisestä Pietilä kertoo nauttivansa. TV-työtä hän ei vielä ole päässyt tässä vaiheessa uraansa kokeilemaan.
Toimittajan työ ei kuitenkaan aina ole yhtä riemua. Kun joku tunnettu henkilö kuolee, toimittaja joutuu usein ensimmäisten joukossa kysymään kommentteja aiheesta omaisilta. Tällaisissa tapauksissa on Pietilän mukaan tärkeää olla hienovarainen. Pietilä kertoo myös, että kansainvälisesti journalistit saattavat työssään kokea esimerkiksi uhkailua.
EYL kiittää vierailusta. Toivottavasti toimittajavierailut jatkuvat lukiossamme myös tulevaisuudessa!